top of page

ΜΙΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ & τις καθημερινές για σχολεία
Μία παράσταση για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένη από το έργο «Ο γυάλινος κόσμος», του Τενεσσί Ουίλιαμς


Η παράσταση παρουσιάζεται με την ευγενική παραχώρηση του University of the South, Sewanne Tennessee


Το ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και η Ομάδα The Young Quill συνεργάζονται για δεύτερη φορά και παρουσιάζουν το πρωτότυπο έργο «Μια εύθραυστη οικογένεια», εμπνευσμένο από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσσί Ουίλιαμς, ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου!


Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50 και φωτίζει προβληματισμούς και αντιλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πραγματεύεται επίσης, τις δυναμικές των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας, λόγω των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα εκείνη την εποχή.


Η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου σημειώνει: «Το έργο κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο εμπεριέχοντας όμως έντονα και το ονειρικό στοιχείο. Πρόκειται για ένα έργο αναμνήσεων, που οδηγεί τους μικρούς σε ηλικία θεατές στο να διαχειριστούν λεπτές έννοιες, ερωτήματα και αλήθειες όπως, η μοναξιά, η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη, ο πόλεμος, η αποφυγή αποδοχής της πραγματικότητας, η διαφορετικότητα, οι συμπεριφορές των γονιών που υψώνουν φράχτες ανάμεσα στους ίδιους και στα παιδιά τους, η έλλειψη επικοινωνίας, η εσωτερική ανάγκη για δραπέτευση, είτε διανοητική είτε πραγματική».


Η υπόθεση:

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Αριστέα μία ηρωική και ιδιαίτερα αυταρχική μητέρα ζει με τα δύο της παιδιά τον Λουκά και τη Δάφνη σε μία φτωχική γειτονιά της Αθήνας. Τα δυο αδέλφια μέσω της τέχνης δραπετεύουν από την πραγματικότητα που τα πληγώνει. Ο νεαρός Λουκάς, ζωγραφίζει και λατρεύει τον κινηματογράφο. Η Δάφνη, που είναι χτυπημένη από πολιομυελίτιδα και κουτσαίνει, ζει περισσότερο μέσα στο σπίτι, αποδεχόμενη την ιδιαιτερότητά της και έχοντας δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο γεμάτο στρατιωτάκια και εικονογραφημένα περιοδικά του Μικρού Ήρωα. Η Αριστέα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα των παιδιών της και το βασικά της μέλημα είναι να τα κάνει όπως η ίδια επιθυμεί.

Η άφιξη ενός ιδιαίτερου επισκέπτη αποτελεί, ίσως, τη μοναδική ευκαιρία ανατροπής των έως τότε δεδομένων και γίνεται η αιτία για να επέλθει μια σκληρή και αναπόφευκτη σύγκρουση των ηρώων με την πραγματικότητα.


Αμφιθέατρο Ιδρύματος Θεοχαράκη

Κάθε Κυριακή στις 18:00

Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά χωρίς διάλειμμα


Κείμενο: Ομάδα The Young Quill

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σκηνικά και Σχεδιασμό Φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Χρήστος Καραβέβας, Φιλία Κανελλοπούλου, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης ΜιλλεούνηςComments


bottom of page